Workflow Productfotografie

Workflow Productfotografie

Hoe ziet de werkwijze er uit van productfotografie shoot. Hieronder lees je in een het 6 stappenplan hoe dit in z’n werk gaat. Waar je aan moet denken en rekening mee moet houden. Zou je meer willen weten over deze workflow. Binnenkort bieden we, speciaal voor webshop eigenaren, een cursus productfotografie aan. Houdt daarvoor onze website in de gaten. 

1. Plan je Studioshoot

Voordat je de studio in gaat moet je een idee hebben van wat je gaat doen. Een plan of werken vanuit een bepaalde thematiek. Verzamel alle materialen die je nodig hebt voor de fotoshoot. Maak een productieplan en zet daarin wat je gaat doen op een shoot deze bestaat vaak uit een call sheet en een shotlist.

De shotlijst is een levend document met een lijst van de producten die u fotografeert, kenmerken die moeten worden benadrukt (zoals borduursels of andere details die uw fotograaf misschien niet alleen herkent). Houd de shotlijst tijdens de shoot bij de hand en werk hem naarmate de dag vordert bij om te voorkomen dat je een shot vergeet.

Een call sheet is een document waarin het opnameprogramma, de locatie en de crew in grote lijnen worden beschreven.Probeer je oproeplijst een week op voorhand uit te schrijven om ieders schema te bevestigen.

Studio 1

2. Studio voorbereidingen

Consistentie is belangrijk begrip bij productfotografie. Je wilt van foto tot foto een consistent beeld behouden, dus documenteer je opstelling grondig door middel van je lichtplan. Maak van je studio ook een veilige werkplek om  ongelukken te voorkomen om tevens ook kostbare en gevaarlijke fouten te voorkomen.

3. Stileer je producten

Zorg dat je producten er op hun best uitzien door ze voor de fotoshoot voor te bereiden en vervolgens elk product tussen de opnamen door te stylen. Maak de producten ook schoon en zorg dat kleding bijvoorbeeld gestreken is. Styling is veel meer dan het bedenken van aantrekkelijke garderobecombinaties of creatieve rekwisieten.

De onzichtbare etalagepop of “ghosting” techniek verwijdert de afleiding van etalagepoppen in post-productie. Als u geen budget hebt voor een model en u wilt de afleiding van etalagepoppen in uw productfoto’s niet, dan kunt u een 3D-postproductietechniek gebruiken die “ghosting” of de “onzichtbare etalagepop” wordt genoemd.

4. Leg uw opname vast

De eigenlijke opname van uw beeld zou vrij eenvoudig moeten zijn nadat u de voorbereiding en opstelling hebt voltooid. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je van het moment kunt genieten. Maak testopnamen met verschillende camera-instellingen. Documenteer uw uiteindelijke selecties.

Besteed wat tijd aan het maken van testopnamen en het aanpassen van je camera-instellingen. Als je niet bekend bent met diafragma, ISO, witbalans en alle andere pictogrammen en acroniemen op je camera. Dan kun je binnenkort bij ons een cursus productfotografie volgen. 

5. Verwerk uw beelden

Nadat u uw afbeeldingen hebt vastgelegd, is het tijd om ze te verwerken voor het web. Uw basisdoelstelling bij de nabewerking is het browsen te vergemakkelijken en de conversie te verhogen met afbeeldingen van hoge kwaliteit en met een lage bandbreedte. Uw pagina’s moeten snel laden, maar zonder in te boeten aan resolutie. Gebruik consistente uitlijningen, marges, achtergronden, schaduwen en andere elementen in uw productafbeeldingen

6. Beoordelen en publiceren

Of u uw beelden nu uitbesteedt of zelf bewerkt, ze moeten door een andere persoon worden beoordeeld op zowel inhoud als naleving van technische specificaties.

Als u zowel de editor als de reviewer bent, ziet u misschien wat u verwacht te zien in plaats van wat er werkelijk is. Een frisse blik in het beoordelingsproces kan u verlegenheid en frustrerende tegenslagen in de toekomst besparen.

Een efficiënte workflow voor fotografie heeft niets te maken met budget, het gaat om planning en bewustzijn. Let op trends in de branche en volg de marktleiders. Kijk uit naar nieuwe technieken en experimenteer met nieuwe technologie. Als je goed opgeleid en georganiseerd bent, kun je net zo snel produceren als iedereen in de branche.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest